Gedimino užkampis virtualybėje

Šis bei tas, iš visur apie viską…

  • Paskutiniai komentarai

    hgf apie Intelektas įtakoja muzikos pas…
    Pailsesi Kai Numirsi apie Polifazinis miegas
    K apie Penketas psichologinių eksperi…
    Riss apie Aukštas intelektas – palaima a…
    G2 apie Kaip atsikelti vos suskambus…
  • Kaip atsikelti vos suskambus žadintuvui?

    Posted by Admin - 11 gegužės, 2008

    Turbūt kiekvienas iš mūsų gana dažnai naudojamės kokios nors formos žadintuvo paslaugomis. Ir ne ką rečiau keikiame bjaurų jo garsą anksti ryte, įtikinėdami save, jog pasnaudus dar penketą minučių, nieko neatsitiks. Gerai, jei tas pasnaudimas ir trunka tik penketą minučių – bet jei smegenys iškrečia mums šunybę ir kitą kartą praplėšę akis bei žvilgtelėję į laikrodį išvystame, jog tos minutės virto visa valanda, jausmas dažnai būna ne itin smagus. Pažįstama situacija?

    Dar smagiau yra tai, jog vos pabudę mes dažnai sugebame pademonstruoti įspūdingas savo vaizduotės galimybes, sugalvodami sau kalną pasiteisinimų, kodėl galime dar šiek tiek pasnausti ar kodėl apskritai vertėtų nesikelti – pradedant nuo to, jog lovoje yra maloniai šilta ir baigiant tuo, jog nieko blogo nenutiks, jei, pavyzdžiui, praleisime vieną paskaitą universitete.

    Žmonės šią problemą sprendžia įvairiais būdais – žadintuvą pasideda kuo toliau nuo savęs (arba kuo giliau po savimi), stengiasi anksčiau eiti miegoti, prie lovos pasistato atidarytą Red Bull skardinę, kad ryte galėtų greitai gauti dozę kofeino… Tačiau viskas atsiremia į vieną pagrindinį principą – sąmoningos valios naudojimą, bandant save įtikinti išsiropšti iš lovos. O problema slypi tame, jog vos tik pabudę jūs greičiausiai patiriate savotišką „mąstymo miglą“, visus jūsų sprendimus nukreipiančią viena linkme – kaip dar šiek tiek pamiegoti. Šioje būsenoje jūs galite atsikelti iš lovos, nueiti į kitą kambario galą, išjungti žadintuvą ir grįžti į lovą „dar penketui minučių“ – toks sprendimas tuo metu jums atrodys visiškai logiškas. O prisiminę šią situaciją vidurdienį, greičiausiai niekaip negalėsite suprasti, kas jus tąkart privertė elgtis taip kvailai.

    Patyrę tokią situaciją, dauguma žmonių vėl bando imtis įvairių savidisciplinos priemonių – pasiruošia du ar tris žadintuvus, naudojasi kitais rafinuotesniais būdais… Ir dar kartą padaro tą pačią klaidą. Jei jūs norite atsikelti anksti, daugiau disciplinos ryte jums nepadės. Disciplina yra veiksminga tuomet, kai blaiviai mąstote – o ne tada, kai esate vedami užsimiegojusių smegenų.

    Geriau pabandykite pažvelgti į šią problemą iš kitos pusės. Tai, kas jums trukdo atsikelti ryte, yra sąmoningas protas. Tai gal vertėtų atsikratyti šio trukdžio? Ir ne, aš nekalbu apie stiklinę galinčio degti skysčio vos tik atsibudus. Pamąstykite, ar jūs sąmoningai apgalvojate, kada turėtumėte įkvėpti? Sumirksėti? Pradėti virškinti į skrandį patekusį maistą? Vargu – tačiau šiuos veiksmus vis tiek sėkmingai atliekate. Tuomet kodėl to paties principo nepabandžius pritaikyti ir atsibudimo „procesui“?

    Tai, ką turiu omenyje, galima susumuoti keliais žodžiais – įpraskite keltis taip, kad tai taptų nesąmoningu įgūdžiu. Praktikuokitės kiekvieną rytą arba, jei tai nepavyksta, netgi dienos metu, susikūrę sąlygas, kuo panašesnes į įprastą prabudimą. Po kiek laiko jūsų pasąmonė perims šį veiksmą ir visą procedūrą pradės leisti „autopilotu“.

    Pats įprotis yra ugdomas gana paprastai. Tiesiog įpratinkite save šokti iš lovos iškart, kai tik suskamba žadintuvas. Neleiskite sau nei sekundės galvoti: suskamba žadintuvas – šokate, griūvate ar šliaužiate iš lovos. Jei turite pakankamai valios, šį procesą galite patobulinti, pavyzdžiui, įtraukdami gilų įkvėpimą, pasirąžymą ir tik tuomet – išlipimą iš lovos. Trys tokie rytai ir minėtą procedūrą jau pavyks atlikti sąlyginai lengvai. Savaitė – ir jau bent iš dalies įsijungs „autopilotas“. Svarbiausia yra įprasti tokią procedūrą vykdyti nesąmoningai ir vos tik gavus žadintuvo „signalą“ – tuomet, kol įsijungs jūsų loginis mąstymas, jūs jau būsite įveikę sunkiausią dalį, kitaip tariant, išlipę iš šiltos gundančios lovos. Jei beveik visada keliatės tuo pačiu laiku, ilgainiui tam gali net nebereikėti žadintuvo – mūsų pasąmonė be kitų įspūdingų sugebėjimų turi ir tikslų vidinį laikrodį, todėl nenustebkite, vieną kartą prabudę likus porai minučių iki numatyto žadintuvo skambėjimo laiko.

    Lengvų rytų!

    11 atsakymai to “Kaip atsikelti vos suskambus žadintuvui?”

    1. Evil said

      aš jau turiu šitą autopilotą, seniau mėgdavau tas “penkias minutes“, dabar pradėjau šokti iš lovos ir tiesiog išsivystė tas lengvas nubudimas, dabar jau nubundu dažnai kelios minutės prieš žadintuvą, aišku man padėjo kitas dalykas, nes aš turėjau kitą priežastį šokti iš lovos (skype) 😉

    2. zibaila said

      Pastebejimas iš asmeninės patirties: kasdien keltis į darbą 6.45 yra kankinančiai sunku. Dar truputi, dar minutėlę, žiurėk jau ir šefas į mobiliaką skambina….. Tačiau kai keliuosi 4.00 į žvejybą pašoku iš lovos, be jokių problemų, būnu žvalus ir gerai nusiteikęs. Išvada – MOTYVACIJA! Kai nėra noro (tikslo) keltis – jokie triukai su aštoniolika po visą butą išmetytų žadintuvų nepadės. Esant notui – dažnai ir žadintuvo nereikia.

    3. Gediminas said

      Tiesa, motyvacija yra nuostabus dalykas. Problema tame, kad paprastai ji retai teapsireiškia.

      • G2 said

        Motyvaciją galima sukelti dirbtinai. Pvz. jei labai įdomu skaityti knygas,žiūrėti filmus, googlinti, sėdėti feisbuke ar Gedimino užkampio virtualybėje, susigalvoji daryti tai valandą ar dvi prieš ruošimąsi į darbą (o ne prieš einant miegoti). Svarbu, kad tai būtų tikrai įdomu.

    4. Justasimus said

      Aprašei mane 🙂 Kiekvienas rytas nauja kančia, 2-3 žaidntuvai iždėstyti po visą kambarį kai svarbesnis rytas, koks nors egzaminas ar panašiai… Turbūt pusę namo pažadinu… Jei diena eilinė tada tik vienas žadintuvas kurį dažniausiai nujungiu ir miegu toliau dar kokia valandą… Jau galvojau, kad aš toks vienintelis tinginys. Reiks patraukti laptopą nuo lovos, kad galėčiau verstis iš lovos saugiai 🙂
      Kaip jau ir minėjo jei yra motyvacija tada atsikeliu pirmas iš visų ir žadinu kitus 🙂
      Na dar iš pykčio atsikeliu staigiau negu staigiai. Akys stačios būna, užtenka mažiausios minties apie žmogų ant kurio pykstu.

      Ačiū už patarimus, reiks pabandyti 🙂

    5. Dina said

      Huh, geras būdas. Vat imsiu ir pamėginsiu 😉

    6. […] manot? Paskutinis Padrikų minčių įrašas buvo būtent apie nesugebėjimą atsikelti ryte. Ir pasiūlymas išsiugdyti atsikėlimo refleksą. Skamba neblogai, ar […]

    7. ezys said

      🙂 sitaucija labai gerai zinoma, kas smaiksciausia, jei pasistatau tris pvz tris zadintuvus, tai suskambejus primajam, isjungiu ir du likusius kad netrugsytu toliau snausti, na o poto situacija tokia: vietoje atsikelimo 8, atsikliu 11 :))

    8. Hermis said

      anksti ryte atsikelti man visada tonussan padeda :} pabudus isgeriu ir iskart energijos igaunu, nepramiegu paskaitu ir zadintuvo ‘dar penkiom’ minutem atideliot nereikia :}

    9. Br said

      as zinau dar viena buda: pries uzmiegant mintyse reikia pakartoti, kad atsikelsiu pvz 7val. , bet butinai reikia tiketi, kad atsikelsi, nes kitaip nieko nesigaus. jeigu nors kiek galvoji, kad tai nesamone – irgi nesigaus. Nerealus jausmas kai is ryto staiga praplesi akis, paziuri i laikrosi ir matai, kad lygiai 7:) beto miego nei kiek nenori, net jei tik 2-3 val miegojai. Siaip nedaznai taip darau, bet siandien ryte taip atsikeliau. O siaip straipsnyje irgi geri budai surashyti, reiks isbandyt 🙂

    10. s0tb said

      Nesikeli kai zinai kad tau reiks eiti ten kur tu nenori ir daryti tai ko tu nenori daryti. Kai ant naktinio stalelio guli bilietas kad ir ketvirtai valandai ryto i Verona, vos suskambejus zadintuvui soksi is lovos kaip kad sokdavai vaikysteje, troksdamas gerti i save visus dienos ispudzius. Bet kai zinai kad atsikelsi ir darysi ta pa ti kaip ir kiekviena ryta, matys tuos pacius snukius, gromuluosi tas pacias problemas, tos penkios minutes atrodo velniskai viliojancios.

    Parašykite komentarą